Kalendar
April  2024
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
Podijeli nas i na:

10 godina društva PD sv. Jure

Planinarsko društvo Sveti Jure, Solin osnovano je 25. listopada 2011. godine. Društvo je osnovala grupa zaljubljenika u planine koja je shvatila kako gradu okruženom dvjema planinama, Kozjakom i Mosorom, a koji broji preko 25 tisuća stanovnika, nedostaje planinarsko društvo tim više što brojni poznati hrvatski planinari i alpinisti potječu upravo iz Solina. Društvo je dobilo ime po vrhu Kozjaka iznad Solina, Svetom Juri, a za prvog predsjednika izabran je Davor Mikas, funciju na mjestu predsjednika su još obnašali Branko Ćurković, Željko Jukić i aktualni predsjednik Dražen Pavić, sve mahom iskusni i sposobni planinari. Nakon što je 25. listopada 2011. godine u Domu kulture Zvonimir u Solinu održana osnivačka skupština Društvo je krajem godine registrirano i pri Hrvatskom planinarskom savezu te se krenulo s upisima članova. Veliki interes Solinjana za članstvom u Društvu, potvrdilo je opravdanost njegova postojanja.

Tijekom proteklih 10 godina Društvo je godišnje imalo oko 150 aktivnih članova, a ukupno ih je registrirano preko 500.

Kako je planinarstvo specifičan oblik rekreativno sportske aktivnosti koji sa sobom donosi i određene opasnosti neophodno je članstvo konstantno educirati i  upoznavati s osnovnim pravilima planinarenja kako bi svima boravak u planini bio što sigurniji i ugodniji. Stoga se Društvo trudi svake godine za nove članove organizirati Opću planinarsku školu, do sada je organizirano 7 Općih planinarskih škola kroz koje je o osnovama planiranja upoznato preko 200 članova. Svaki organizirani boravak u planini zahtijeva i stručno vođenje stoga Društvo dosta ulaže u edukacije svojih članova pa je tako tečajevima za vodiče planinarskih izleta koje organizira Hrvatski planinarski savez do sada pristupio 21  član. Svi su uspješno savladali edukacije te je svaki izlet vođen od strane educiranih planinarskih vodiča. U slučaju težih i zahtjevnijih planinarskih pohoda koji zahtijevaju dodatno educirane vodiče obavezno angažiraju se planinarski vodiči koji imaju iskustva na takvim pohodima kako bi svi izleti bili do kraja sigurni i ugodni.

U Društvu su posebno ponosni na suradnju s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, 11 članova se vode kao prijatelji HGSS-a te su obučeni za sudjelovanje u potražnim akcijama dok su dvoje članova Društva ujedno i članovi HGSS  – stanice Split.

Tijekom  godina postojanja Društva organizirano je preko 300 društvenih izleta i planinarskih pohoda od rekreativnih do višednevnih visokogorskih pohoda u Sloveniju, Italiju, Albaniju, Crnu Goru, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, ali i po gotovo svim planinama Hrvatske. Želja Društva je da članovi upoznaju prvenstveno planine Hrvatske, ali i da upoznaju ljepote planina susjednih država. Gotovo svaki višednevni pohod rezultirao je novim poznanstvima i sklapanjem prijateljstava s Planinarskim društvima iz krajeva koje su pohodili. Svi ti izleti ujedno su služili i za promociju grada Solina, njegovih prirodnih ljepota, ali i spomeničke baštine pa se tako veliki broj planinara iz svih krajeva Hrvatske upravo zahvaljujući solinskom Društvu upoznao sa Salonom i  ostalim kulturnim i spomeničkim solinskim znamenitostima.

Nakon samo dvije godine postojanja, u proljeće 2013.g., Društvo je na Blacama vrlo uspješno organiziralo manifestaciju Dani planinara Dalmacije. Na manifestaciji je ugošćeno preko 500 planinara iz svih krajeva Hrvatske te BiH, a zahvaljujući toj manifestaciji stekla su se prijateljstva diljem Hrvatske i BiH te solinski planinari uvijek budu rado ugošćeni kada stignu u njihove krajeve.

Tijekom proteklih godina Društvo je nekoliko puta organiziralo i izlete u Slavoniju ciljano u vrijeme obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar te su brojni članovi upravo zahvaljujući ovim izletima posjetili Vukovar i odali počast Gradu Heroju.

Od pokretanja velike međunarodne utrke Dalmacija ultra trail koja u svom najdužem izdanju prolazi kroz Solin i Salonu, Društvo aktivno sudjeluje u organizaciji i provedbi utrke i njene promocije.

Kako planinarstvo ne obuhvaća samo planinarenje već i čitav niz drugih aktivnosti, Društvo nastoji participirati u svim vidovima planinarstva. Tako je za potrebe pravilnog označavanja i održavanja planinarskih staza do sada educirano 11 članova Društva. Oni na akcijama održavanja i markiranja staza, a na kojima sudjeluju brojni članovi Društva,  vode brigu da staze koje se označavaju budu pravilno označene i pristupačne svim planinarima rekreativcima. Tako je Društvo do sada očistilo i markiralo oko 30km planinarskih staza po Kozjaku, na Bobanovoj i Markezinoj gredi. Također je 2015.g. sudjelovalo u Europskom projektu označavanja Staze Gospi Sinjskoj, očišćena je  i markirana Staza Gospi Sinjskoj od Solina  do Kamenskog (granica BiH) u dužini od 70 km.

Društvo je samostalno  ili u suradnji s Mjesnim odborom Rupotina organiziralo desetak ekoloških akcija čišćenja divljih deponija po Kozjaku, uređen je vidikovac na Kozjaku te u suradnji sa turističkom zajednicom i vježbalište za penjače na Kozjaku na Bovanu (piramida)

Društvo je sudjelovalo u snimanju dva promotivna spota solinske Turističke zajednice o aktivnom turizmu, a posebno su ponosni na organizaciju desetak humanitarnih akcija u kojima su se prikupljala sredstva za potrebite članove, potom za male ljude u velikoj potrebi, ali i za područja Hrvatske pogođena raznim elementarnim nepogodama poput poplavljene Gline ili potresom pogođene Petrinje gdje su jednoj obitelji koja je ostala bez doma darovali stambeni kontejner.

Društvo od osnutka muči problem nedostatka prostorija jer još niz aktivnosti poput uključivanja više djece u planinarstvo, organizaciju predavanja i raznih edukacija i slično nije moguće provesti na kvalitetan način bez adekvatnih prostorija. Do sada je Društvo bilo u podstanarstvu u prostorijama DV-a Cvrčak, a trenutno je u najmu prostora u Poslovnom centru Priko Vode.

Na kraju je važno naglasiti kako se sve funkcije, sve aktivnosti i sve edukacije provode na isključivo volonterskoj osnovi, nijedan član Društva za svoje sudjelovanje u radu i aktivnostima nije plaćen već ulaže svoj novac i svoje slobodno vrijeme kako bi Društvo funkcioniralo i provodilo sve one aktivnosti koje čine planinarstvo i planinarenje.

 

Comments are closed.

Račun društva
IBAN: HR2124070001100481553
BIC: OTPVHR2X
Pretraga
Sponzori društva