Kalendar
June  2024
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Podijeli nas i na:

Pelješac i Korčula – 18. i 19.09.2021

Unatoč Vakulinim prognozama vremena za vikend 18. i 19. rujna, zbog kojih smo odustali od prvotno zamišljene ture na najljepši vrh Sjevernog Velebita – Štirovaču, grupica od 8 entuzijasta – Kapula, Fora, Predrag, Andro, Tino, Katarina, Jagoda i neka nova ja, odlučismo prkositi prijetećoj kiši te popeti Sv. Iliju, najviši vrh poluotoka Pelješca.
Svoju avanturu započinjemo u podnožju samostana Gospe od Anđela,, najprije pomolivši se Gospi da pogleda na nas i sačuva nas od tmurnih oblaka koji nadiraše sa sjeveroistočne strane.
Tako pozitivno nadahnuti u našem hodanju, svako malo diveć’ se talentu Božjeg stvaranja koji je između Pelješca i Korčule smjestio najmodrije more u kojem se oslikava zelenilo borova naših otoka, prolazimo kroz šumarke do planinarske kućice.
Zastajući radi okrijepe, promatramo Sv. Iliju pred nama i crno-sivi gusti, teški oblak koji sve brže stišće, širi, prijeti…
Dok Pređo zvani Hulk gazi preko srebrno bijelih stijena, na tren ga izgubim u magli gustog oblaka i pitam se gdje ću ga opet ugledati…i ja osjećam zagrljaj teškog oblaka kao u pjesmi… magla, magla, svuda oko nas, ali milostivi Bog pogleda na 8 zaljubljenika njegovog stvaranja i široko se osmjehnu šaljući zrake Sunca.
Sa sve 4 strane svijeta, ugledasmo ljepotu Lijepe naše, njenog mora, obala, otoka, Biokova u daljini.
Sv Ilija, vrh na manje od 1000 m N/M , okružen sa sve 4 strane morem,… o ljepoti takve prirode mnogo je već rečeno, o ljepoti duše kad ugleda takvu prirodu tek se da naslutiti…
I još samo hladno, mrzlo pivo ispijeno na iskap, dok promatram drveni Križ na vrhu, nebo iznad nas, more ispod nas i pitam… Bože, u ovom času – što nam više treba?
Tako zadovoljni, spuštamo se, približavamo se modrini mora koja zove u čežnji da zagrli naš slatki umor i opere ga.
Večer je, pogled sa terase, okrugao mjesec, mjesečina obasjava pučinu i donosi mir…
Zahvalni Bogu za dobro vrijeme, ja zahvalna Jagodi , što nam prenosi svo svoje iskustvo i ljubav o Korčuli i Pelješcu, zahvalna Kapuli koji mirno i strpljivo odgovara na moja početnička pitanja o planinama, planinarenju, zahvalna Fori za odličan roštilj, zahvalna Predragu za pouku o markacijama, zahvalna Andri i Kati za odličan humor, zahvalna Tinu za strpljivo fotografiranje mene kako bi mojoj Mandi poslala dio svog doživljaja…
Sada sa nestrpljenjem tapkam nogom o pod, ne mogući dočekati trenutak kada ću visoku petu zamijeniti gojzericom!
Osvrt: Ivana Zunic
Foto: Ivana i Andro

Comments are closed.

Račun društva
IBAN: HR2124070001100481553
BIC: OTPVHR2X
Pretraga
Sponzori društva