02.07.2013. DOBILI SMO VODIČE

PD Sv. Jure Solin od ovog vikenda u svojim redovima ima 12 vodiča društvenih izleta (A kategorija)….. hvala našim instruktorima, predavačima, voditeljima, pročelnicima (i Dorijanu i Vin Ciju) i, naravno, kolegama…..
 

 
 

 
Vodiči PD-a sv. Jure Solin su:

1. Boban Ante
2. Ćurković Branko
3. Ćurković Ivica
4. Gašpar Marko
5. Grubišić Ivo
6. Knez Nikša
7. Mikas Davor
8. Pavić Dražen
9. Radovan Dragan
10. Živaljić Antonio
11. Žižić Josip
12. Žižić Vesna

Uskoro bi svoju iskaznicu trebao dobiti i Stipe Pavić, a nadamo se da će negdje u listopadu vodič postati i Ivica Sedlar koji ovom prigodom nije bio u mogućnosti izići na ispit.


21.03.2013. PROGRAM DANA PLANINARA DALMACIJE – BLACA 26-28.04.2013.

PD Sveti Jure Solin domaćin je Dana planinara Dalmacije 2013. g. koji će se od 26. do 28. travnja održati na Blacama, solinskom zakozjačkom naselju. Prilažemo i kartu područja s jasnim uputama kako doći do odredišta, te program manifestacije. Do lokaliteta se može doći osobnim automobilima ili mini busom (15+1), ali ne i autobusom. Ukoliko neko društvo želi doći autobusom (parkiralište za autobuse je ispred ulaza u Salonu što je naznačeno na karti slovom P) molimo vas da nam se javite minimalno dva tjedna ranije kako bismo mogli pravovremeno organizirati prijevoz do Blaca. Također molimo i ostala zainteresirana Planinarska društva da se najave tjedan dana ranije s okvirnim brojem svojih članova radi lakše organizacije.
Sve vas pozivamo i veselimo se vašem dolasku.
Srdačan pozdrav.
Kontakt:

Vesna Žižić, 091/5839812
e-mail: pdsvetijure@gmail.com

Napomene:
– PD Sveti Jure za sve će planinare osigurati ručak u subotu i nedjelju, a planinarima će na raspolaganju biti i plin te dva roštilja ukoliko žele sami nešto pripremati. Također će se moći kupiti jelo i piće po popularnim cijenama
– Spavanje na Blacama je pod šatorima

PROGRAM DANA PLANINARA DALMACIJE – 26. – 28. 4. 2013. „SOLIN – BLACA 2013“

Vidi kartu!!
26.travanj 2013. petak

18,00 Okupljanje/Evidencija dolaska
Postavljanje šatora i smještaj planinara
Prijave za športska natjecanja na info-pultu
19,00 Planinarska večer na Blacima
24,00 Odlazak na počinak

27. travnja 2013. subota

07,00 Jutarnji čaj
08,00 Planinarske ture (izleti):
a. Lakša tura: Blaca – Sv. Jure – Škrabutina – Blaca (cca 3 sata)
b. Teža tura: Blaca – Sv. Jure – Škrabutina – Piramida – Šinkuk – Male skalice – Blaca (cca 5 sati)
14,00 Ručak
17,00 Sportska natjecanja (potezanje konopa, utrka u vrećama, streličarstvo)
Dodjela nagrada i priznanja
19,00 Pozdravna riječ i službeno otvaranje Dana planinara Dalmacije
19,30 Paljenje logorske vatre
20,00 Sastanak predstavnika planinarskih društava
20,30 Zabavni program – glazba
24,00 Odlazak na počinak

28. travnja 2013. nedjelja

07,00 Jutarnji čaj
08,00 Planinarska (lakša) tura: Blaca – Markizina greda – Blaca (cca 3 sata)
12,30 Sveta Misa
13,30 Ručak
16,00 Završetak manifestacije – dodjela zahvalnica i pozdravna riječ predstavnika društava
Radujemo se vašem dolasku!
ORGANIZACIJSKI ODBOR

 

 


29.03.2013. OSNIVANJE OBAVJEŠTAJNE TOČKE HGSS-a

Nakon manje od godinu i pol dana od našeg osnutka, 20-ak članova PD-a Sveti Jure zajendo s 15-ak članova HPD-a Ljubljan iz Dugopolja krenulo je na edukacije Hrvatske gorske službe spašavanja i to u sklopu osnivanja Obavještajne točke Solin – Dugopolje.

 

 

Prigodnom svečanošću kojoj su uz polaznike edukacije nazočili i pročelnik HGSS-a, Vinko Prizmić, HGSS-ovac Mladen Mužinić, voditelj OT-a, Filko Kapitanović, predsjednik solinskog Društva, Davor Mikas te solinski gradonačelnik, Blaženko Boban krenulo se sa oformljavanjem Obavještajne točke koja će pokrivati područje Solina i Dugopolja.

 

 

 

 

 

 

Pročelnik Prizmić smatra kako će OT s vremenom prerasti i u podružnicu HGSS-a jer smatra kako je Solin zbog svog geografskog položaja vrlo perspektivna sredina za razvoj avanturističkog turizma tim više što zaboravljene litice Kozjaka sportski penjači ponovno otkrivaju, a taj smjer razvoja itekako zahtjeva prisustvo gorskih spašavatelja. HGSS je u našem slučaju naišao na veliko razumjevanje lokalne zajednice pa je tako gradonačelnik Blaženko Boban obećao kako će za Obavještajnu točku osigurati adekvatne prostorije, jer osim što je to i zakonska obveza, smatra kako je postojanje HGSS-a u Solinu dodatna dimenzija sigurnosti i građana i gostiju.

Gledajući na ovakav razvoj situacije iz naše perspektive, iz perspektive Društva koje egzistira manje od godinu i pol dana, možemo biti ponosni jer smo u malo vremena postigli uistinu puno. Možda mi ni sami nismo svjesni što smo sve to učinili jer jednostavo kročimo zacrtanom stazom poštivanja pravila planinarske organizacije – uz uživanje u planinama na prvom nam je mjestu sigurnost naših članova, možda nismo svjesni, ali kada vam objektivan promatrač poput Prizmića kaže da je naše društvo u manje od godinu i pol dana napravilo više nego pojedina društva naprave tijekom 20 godina, onda valjda imamo pravo i na malo samohvale…. iako nas hvale, nećemo se previše umisliti, nastojat ćemo i dalje biti dobri i organizirani, a naš će obraz, sigurni smo, dodatno osvijetliti i svi budući solinski HGSS-ovci pred kojima je sveobuhvatna i dugotrajna edukacija… želimo im sreću

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 


21.1.2013. Obavijest – Opća planinarska škola

Opća planinarska škola u organizaciji PD-a Sv. Jure Solin s radom započinje u srijedu, 20. ožujka, a u tijeku su prijave, zainteresirani se mogu prijaviti preko telefona kod Vesne Žižić (091/5839812).
Opća planinarska škola osnovni je oblik obrazovanja planinara i temelj za svaku daljnju edukaciju iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, športsko-penjačke, speleološke, markacijske, vodičke) koja se provodi u suradnji s HPS-om ili HGSS-om. Polaznici opće planinarske škole stejču osnovna znanja o sigurnom kretanju u planini, uče se vještinama koje im mogu pomoći u slučaju kakve nevolje i upoznaju se s prirodom.
Škola se sastoji od dva dijela, jednom tjedno održavaju se predavanja dok su vikendi rezervirani za izlete na planine u okolici Splita na kojima se vježba: kretanje u planini, orijentacija, prva pomoć i spašavanje, upoznavanje sa speleološkim objektima, korištenje tehničke opreme, markiranje i održavanje staza, bivakiranje te završna dvodnevna vježba. U školu se mogu upisati svi planinari stariji od 15 godina. Po završetku predavanja i vježbi, polaznici polažu ispit pred komisijom sastavljenom od predavača i voditelja Škole, a nakon ispita polaznici će dobiti i diplome-uvjerenja HPS o Općoj planinarskoj školi…..

 

 


11.1.2013.In memoriam: Marko Krajina

Danas su rodbina i prijatelji ispratili dragog nam prijatelja, našeg Marka Krajinu na posljednje počivalište na groblju pored crkve sv. Ivana u Zasioku. Tamo odakle je potekao, tamo se i vratio kao što se uvijek i vraćao jer Markovo posljednje počivalite upravo je po njegovoj mjeri, s pogledom na Svilaju, ispod vrhova Dinare, pored Peruče, u tišini i ljepoti prirode, upravo one prirode u kojoj je Marko tako rado boravio i u koju je namamio brojne sada već prekaljene planinare. Bio je Marko s našim mladim društvom od njegovog prvog dana, postao je u ovo kratko naše vrijeme uzor mnogima, njegova mirnoća, odmjerenost, ali prije svega ustrajnost i ljubav prema planini bila je prijelazna, s takvom lakoćom je kupio svakoga tko ga je upoznao pa makar i na kratko. Nažalost, nismo stigli dugo se družiti s njim, nismo uspjeli upiti svo ono njegovo iskustvo, a vjerujte, imao ga je i previše… tko je htio slušati imao je prilike čut neke od najljepših planinarskih priča o prijateljstvu, o druženju, o ljepotama prirode u kojoj čovjek nije čovjeku vuk… Mnoge su priče ostale neispričane, mnogi zajednički pohodi neostavareni, ali mi planinari nosit ćemo ga u našim srcima još dugo, dugo godina …. Hvala ti Marko što smo dobili priliku biti tvoji prijatelji…..Nek ti je laka hrvatska zemlja, počivaj u miru Božjem i istraži nam tamošnje planinarske staze, doći ćemo…

 

 

 

 


10.1.2013.In memoriam: Marko Krajina

Obaviještavamo sve naše članove i prijatelje da nas je u srijedu, 9. siječnja u 65. godini života napustio dobri duh među planinarima, naš dragi Marko Krajina… Pogreb će biti u petak u Dabru.


 

 

 

 

 


22.11.2012 Kalendar HPS-a za 2013.g. – obavijest

Obavještavamo članove PD-a Sv. Jure da se mogu predbilježiti za zidni kalendar u izdanju HPS-a za 2013. godinu. Radi se o kalendaru s odabranim fotografijama planinskih područja u Hrvatskoj. Uz slike planinske prirode, u njemu je pregled svih važnijih akcija u sljedećoj godini i adresar udruga članica HPS-a. Cijena kalendara je 35 kuna, a za narudžbe od 10 i više primjeraka preko planinarskih društava odobrava se i popust. Predbilježbe za kalendar primat ćemo do kraja studenog, a zainteresirani se mogu javiti Vesni Žižić (091/5839812) ….
Isto tako, HPS uskoro izdaje Planinarski udžbenik autora Alana Čaplara (368 stranica u boji, 220 x 170 mm, meki uvez). Knjiga je namijenjena svima koji žele upoznati, produbiti ili obnoviti znanja o planinarstvu. Preglednim dizajnom, konkretnim i modernim pristupom te obiljem ilustracija ova knjiga omogućava lako i jednostavno usvajanje i obnavljanje znanja i vještina potrebnih planinarima, penjačima, alpinistima, gorskim spašavateljima i vodičima. Sadržaj udžbenika usklađen je s programom školovanja u HPS-u, recenzijama stručnih komisija te instruktora specijalističkim djelatnosti u planinarstvu. Knjiga će se koristiti kao temeljna nastavna literatura za opće planinarske škole, tečajeve za vodiče, te za druge stručne planinarske tečajeve i škole. Knjiga obuhvaća odgovore na ispitna pitanja sa završnih ispita stručnih škola i tečaja koji se organiziraju u HPS-u.Cijena knjige u pretplati je 100 kuna (redovna prodajna cijena u Uredu HPS-a nakon izlaska iz tiska bit će 130 kuna), a za slanje poštom, na cijenu se pridodaje trošak poštarine…. Zainteresirani za Udžbenik također se mogu javiti Vesni Žižić radi predbilježbe