Odjeća i obuća

Planinarsku opremu valja prilagoditi planini, vremenskim prilikama i trajanju puta. Za jednodnevne izlete u bližu okolicu bit će dovoljna mala naprtnjača s rezervnom preobukom, hranom i pićem, dok veći izleti u udaljenije predjele zahtijevaju da se bolje opremimo, a visokogorski i zimski uvjeti nameću potrebu za još više opreme.
– PLANINARSKE CIPELE (GOJZERICE) su prvi dio opreme koji treba nabaviti onaj tko se želi ozbiljnije baviti planinarenjem. Tenisice i gradske cipele nepodobne su i neudobne za planinarenje. Pri kupnji gojzerica svakako izaberi jedan do dva broja veće od svoje redovne veličine, tako da u njima ima mjesta za nogu s bar dvije čarape. U protivnom, problemi s ozeblinama i žuljevima su gotovo neizbježni. Kvalitetnije su gojzerice od kože, a u pravilu dulje traju one koji imaju što manje šavova. Za đon gojzerica posebno je važno da se ne oštećuje i ne skliže na kamenu. Jedan od poznatijih tipova đona za gojzerice zove se »vibram«, a prepoznaje se po žutoj osmerokutnoj oznaci.

– ČARAPE – jedan par običnih pamučnih i bar jedan par debljih vunenih čarapa (ne paraj čarapu da dobiješ par čarapa!). Dva ili tri para čarapa ne nose se samo zbog hladnoće, nego i za zaštitu noge od žuljeva. HLAČE – najpraktičnije su tzv. »pumperice« (lastex, samt). To su hlače koje sežu malo ispod koljena, pa se ne moraju nakon svakog izleta čistiti od blata. U novije vrijeme planinarima su na raspolaganju i kvalitetne hlače od posebnih materijala koji se malo znoje, a dobro griju.

– KOŠULJA, MAJICA KRATKIH RUKAVA, GAĆE I POTKOŠULJA – prilikom izbora rublja izbjegavaj sintetiku, jer o vrsti materijala ovisi koliko ćeš se uznojiti na usponu! Za planinarenje je posebno pogodno rublje od materijala koji dobro upijaju znoj i koji se lako i brzo suše.
– VJETROVKA ili JAKNA za zaštitu od vjetra i hladnoće. Spremajući naprtnjaču računaj s time da je u planinama temperatura obično niža nego pod njima. Također, imaj na umu da se toplina tijela bolje čuva većim brojem tanjih slojeva osjeće negoli malim brojem debljih slojeva (bolje pet majica jedna preko druge nego jedna jakna na potkošulju). U novije vrijeme mogu se nabaviti i jakne od materijala koji omogućuju da tijelo »diše«, a izvana ne propuštaju vodu.

 

Sadržaj naprtnjače

– NAPRTNJAČA (RUKSAK) služi za nošenje stvari na leđima. Bitno je da dobro prianja uz leđa, a dobro je da ima više džepova i pretinaca. Veličina naprtnjače treba odgovarati duljini i karakteru izleta. Za jednodnevne izlete dovoljne su naprtnjače veličine 15-30 litara, a za višednevne se obično koriste one 35 do 50 litara. Na višednevnim izletima s bazom u nekom domu pogodno je kombinirati dvije naprtnjače; manju za dnevne izlete, i veću koja stoji u domu. Stvari treba u naprtnjaču stavljati umotane u vrećicu, kako se ne bi smočile u slučaju kiše ili u slučaju havarije boce s tekućinom u naprtnjači. Dakako, treba voditi računa i o tome da naprtnjača bude što lakša za nošenje.

– HRANA dovoljna za duljinu izleta i malo rezervne. O izboru hrane vidi pobliže u poglavlju o ishrani, te prikupljaj vlastita i tuđa iskustva.

– PLASTIČNA BOCA, čuturica ili zimi termos-boca sa zaslađenim čajem, izotoničnim napitkom, CD-vitom ili običnom vodom.

– REZERVNA POTKOŠULJA, KOŠULJA I ČARAPE – odjeća u koju ćeš se presvući kad budeš mokar od znoja, kiše ili neželjenog kupanja u potoku

– KIŠOBRAN ILI KABANICA za zaštitu od kiše i snijega. Kišobran je često nepraktičan za nošenje, a pri vjetrovitom vremenu ne štiti mnogo, dok kabanica dobro štiti od kiše, ali se pod njom tijelo pojačano znoji, pa je nakon nekog vremena opet mokro. Kod nabavke kišobrana, izbjegavajte jeftine kišobrane, koji se unište čim zapnu za prvu granu.

– KAPA – ljeti za zaštitu glave od utjecaja sunca, a u zimskim uvjetima za zaštitu od vjetra i hladnoće (zimska kapa s »coflekom« ili bez njega)

– NOVČANIK (S NOVCIMA), OSOBNA I PLANINARSKA ISKAZNICA. Ako se upućuješ u inozemstvo, na vrijeme pribavi novac zemlje u koju ideš. Planinarska iskaznica bit će ti posebno korisna u slučaju noćenja u planinarskim domovima i kućama, budući da s njom u Hrvatskoj i Sloveniji imaš 50% popusta na cijenu noćenja.

– ZEMLJOVID, KOMPAS, SAT, PLANINARSKI VODIČ s opisom kraja i puteva koje obilaziš.

– KUTIJA ILI VREĆICA SA SITNICAMA »KOJE ŽIVOT ZNAČE« – kompletić sa stvarčima koje nam mogu zatrebati na svakom izletu. Držimo li takve stvarčice zajedno, vjerojatnije je da ih nećemo zaboraviti ponijeti i da ćemo ih u kaosu naprtnjače uspjeti naći! U takvoj kutiji neka bude: NOŽ (švicarski nož i nožić za jelo), ŽLICA, OTVARAČ ZAKONZERVE, BATERIJSKA SVJETILJKA (koja svijetli), ZVIŽDALJKA, KEMIJSKA OLOVKA, PAPIR ZA PISANJE, TOALET-PAPIR, TELEFONSKA KARTICA, NOVINSKI PAPIR, MALO KONOPCA, TABLETE PROTIV BOLOVA, KOMPAS i sl.

– MOBITEL je danas nužan dio opreme planinara. U pravilu, signal je dostupan svuda odakle se vide naselja, posebno u pristupačnijim planinama i na vrhovima. U Hrvatskoj signala nema u dobrom dijelu Gorskog kotara, a na Velebitu na mjestima odakle se ne vide ni more ni Lika. Treba računati i s time da se baterija brže troši kad je mobitel u pokretu i podalje od odašiljača.

– NAOČALE ZA ČITANJE, spremljene u čvrstom etuiju. Planinarima slabijeg vida to je važno za čitanje vodiča i proučavanje zemljovida.

– HODAČKI ŠTAPOVI – »teleskopski« tj. složivi ili skijaški štapovi. Oslanjajući se na štapove pri usponu čuvaš svoja voljena koljena.

– PRIBOR ZA PRVU POMOĆ – slična takva kutija u kojoj se nalaze sterilni zavoji, gaza, »mikropor«-flaster, sredstva za dezinfekciju i protiv bolova te drugi lijekovi.

– ASTROFOLIJA – zaštitna folija za očuvanje tjelesne topline u slučaju nesreće i dugotrajnog mirovanja na otvorenom.

 

Dodatna oprema za zimske i visokogorske uvjete

– GAMAŠE (GLEŽNJACI)štite noge od upadanja snijega, vode i blata u gojzerice. Ako nemaš gamaše, nogu od vode i snijega mogu zaštititi i obične plastične vreće između čarape i cipele – važno je da noga ostane suha!

– ŽABICE, DEREZE – metalni zupci za gojzerice koji olakšavaju hodanje po poledici i smrznutom snijegu. Žabice su manje i praktičnije za nošenje u ruksaku, a dereze bolje za dugotrajno hodanje.

– CEPIN služi pri visokogorskom planinarenju za lakše uspinjanje padinom, za kopanje stepenica u snijegu i ledu te za osiguranje ili zaustavljanje kod poskliznuća.

– SUNČANE ILI LEDENJAČKE NAOČALE (»GLEČERICE«) služe za zaštitu od sunčanog sljepila. Neopohodno moraju imati UV-zaštitu, bez toga su štetne!

– OPREMA ZA OSIGURANJE OD POSLJEDICA PADA; kratko uže (»zamka«) I DVA KARABINERA

Izvor: Hravatski Planinarski Savez