02.05.2013. Dani planinara Dalmacije Solin – Blaca 2013. – rezime

Naše mlado, ali kažu, perspektivno Planinarsko društvo Sveti Jure iz Solina, posljednjeg je vikenda u travnju bilo domaćin planinarima iz svih krajeva Dalmacije i Hrvatske kao i prijateljima iz Bosne i Hercegovine koji su u Solin, točnije, na Blaca stigli na manifestaciju Dani planinara Dalmacije. Dalmatinske smo planinare i ostale gosti ove godine tako ugostili na solinskom zakozjačkom naselju Blaca kroz koja je tijekom tri dana održavanja manifestacije prošlo 400-ak planinara i izletnika iz 30-ak planinarskih društava.

Planinari su ovom prigodom imali priliku uživati u ljepotama solinskog i kliškog dijela Kozjaka, planinarilo se stazama koje su očišćene i markirane proteklih mjeseci, neke od njih su bile u lošem stanju jer se dugo već nisu koristile ili su bile zatrpane uslijed požara koji su zadnjih godina zadesili Kozjak. Svakako treba istaknuti kako su upravo pripremajući se za ovu manifestaciju solinski planinari dodatno osigurali i stazu Male skalice postavivši sigurnosnu sajlu, tzv. feratu pa je sada uspon i silazak tom stazom daleko sigurniji te pristupačniji i planinarima i izletnicima. Staze bi bile još i bolje uređene da proteklih mjeseci kišno vrijeme u nekoliko navrata nije spriječilo organiziranje akcija čišćenja i markiranja, ali mi smo i ovako zadovoljni učinjenim tim više što smo prigodom zatvaranja manifestacije i odlaska gostiju s Blaca dobili samo pohvale na račun i organizacije i odabranih staza za planinarenje.

Iako je manifestacija započela u petak, 26. travnja, planinarilo se tek drugog dana kada su planinari imali priliku birati između dvije staze, obje su kretale od Blaca do vrha Sveti Jure odakle se jedna grupa spustila preko Malih skalica i na Blaca došla preko Škrabutine dok se druga grupa sa Svetog Jure spustila hrptom Kozjaka prema Škrabutini i natrag na Blaca. Obje su staze kod naših gostiju izazvale veliko zanimanje i zbog zanimljivog terena i zbog pogleda na splitski zaljev kojeg je nažalost pokvarila kiša. Kiša je pokvarila i program koji se trebao održati tog popodneva, a riječ je o sportskim igrama i ceremoniji otvaranja manifestacije. Iako se veći dio programa u subotu popodne nije održao, čim je kiša dopustila zapaljena je logorska vatra, a druženje planinara nastavljeno je u kućici pored crkvice Gospe od Zdravlja, u objektu kojeg je prije nekoliko godina izgradila Udruga Blaca na čemu smo im i mi i naši gosti itekako zahvalni jer nam je taj objekt spasio večer. Zahvalni smo i zbog platoa ispred crkvice kojeg su također uredili članovi Udruge Blaca, gosti su imali samo riječi hvale za čitav prostor i za ovaj skriveni raj iza Kozjaka. Kažimo i to kako su gosti na Blacama imali priliku upoznati i već nekoliko desetljeća jedinog stalnog stanovnika Blaca, neokrunjenog gradonačelnika Blaca, Bucu Spajića koji je svoj doprinos manifestaciji dao dovođenjem magaraca kojega se i jahalo i puno puta uslikalo za uspomenu, a družilo se s nama i malo umiljato janje.

Posljednji dan manifestacije svanuo je sunčan, proljetno nam je sunce išlo na ruku pa smo se u koloni iza vodiča iz Stanice vodiča Split na čelu s njenim pročelnikom, Denisom Vranješom (Vin Ci), a uz asistenciju vodiča pripravnika iz redova našeg Društva uspješno zaputili Bobanovom gredom te su tog jutra planinari napokon u potpunosti mogli uživati u prekrsanoj panorami koja se pruža s Kozjaka.

Po povratku na Blaca planinari su sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio don Nikola Bodrožić, župnik Svetog Kaja, a potom je uslijedio ručak pripremljen kao i dan ranije, u mobilnoj kuhinji Crvenog križa pod kuhačom Mirana Muminovića i uz veliku pomoć nekoliko članova našeg Društva.

Ono što se propustilo u subotu, održano je u nedjelju, na redu su bile sportske igre pa su se tako planinari okušali u streličarstvu, na lukovima i strijelama koje nam je ustupila Povijesna postrojba Kliški Uskoci te potezanju vranjičkog konopa, a najmlađi su skakali u vrećama. Iako su pobjedinci po disciplinama dobili i nagrade, u igrama je bilo najvažnije sudjelovati i dobro se zabaviti, ali ipak ćemo istaknuti kako su najbolji u potezanju konopa bili mi, domaćini, ekipa PD-a Sv. Jure Solin, drugo mjesto pripalo je HPD-u Vitez, a treće mješanoj ekipi HPD-a Malačka Donja Kaštela i HPD-a Jelinak Trilj. Konop su potezale i žene, u toj je neizvjesnoj borbi ekipa PK-a Splita bila jača i spretnija od planinarki iz Viteza.

Na samom kraju druženja planinara na Blacama uslijedio je i službeni dio programa na početku kojeg se okupljenima obratio dopredsjednik našeg Društva, Branko Ćurković.

„Zahvaljujemo svima koji su svojim dolaskom uveličali ovogodišnje Dane planinara Dalmacije, nadamo se da smo bili dobri domaćini i da su naši gosti s Blaca otišli zadovoljni i samo s lijepim utiscima – kazao je dopresjednik našeg Društva, Branko Ćurković te se posebno zahvalio prijateljima iz Bosne i Hercegovine koji su tradicionalno u velikom broju pohodili ovu manifestaciju.
Dopresjednik solinskog Društva zahvalio se i svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji manifestacije, bilo pojedincima, bilo sponzorima, pogotovo gradu Solinu, glavnom pokrovitelju manifestacije, potom službama poput HGSS-a i Stanice planinarskih vodiča Split na čelu s njenim pročelnikom Denisom Vranješom, kao i Veteranima KUD-a Salona koji su goste s Blaca ispratili plesovima naših predaka, splitskim plesom i šotićem.

Osim Ćurkovića okupljenima su se obratili i predsjednik Planinarskog saveza SD županije, Filip Balić te pročelnik Stanice planinarskih vodiča Split, Denis Vranješ. Obojica su za organizaciju ovogodišnjih Dana planinara imali samo riječi hvale te su naglasili kako bi trebalo apeltirati na Društva da u buduće u svoje planove obavezno uvrste Dane planinara Dalmacije jer takve su manifestacije prilika za druženje, uspostavljanje prijateljstava i razmjenu iskustava.

Trodnevna manifestacija zaključena je dodjelom diploma pobjednicima u sportskim disciplimana te zahvalnica predstavnicima planinarskih društava kao i svima koji su pomogli pri organizaciji manifestacije.

Na kraju treba kazati i to kako je manifestacija imala i humanitarnu notu, planinari su u okviru svojih mogućnosti donirali sredstva za obitelj Matee Lončar, teško stradale 16-godišnje stanovnice grada Solina, odlične učenice i rukometašice, koja se nakon što je teško stradala uslijed strujnog udara u kolovozu prošle godine još uvijek nalazi na rehabilitaciji i svaka je pomoć njoj i njenoj obitelji više nego dobrodošla.

Učesnici Dana planinara Dalmacije (po redu prijave):

HPD Belišće
HPD Prenj 1933 Mostar
HPD Malačka Donja Kaštela
HPD Cincar Livno
HPD Sveti Mihovil Šibenik
HPD Pločno Posušje
HPD Zolj Vrlika
HPD Vitez
PD Jelinak Trilj
PD Mljet
HPD Mosor Split
Udruga planinara Tisovac Busovača
Pd Svilaja Sinj
PD Orlova Stina Tomislavgrad
HPD Kamenar Šibenik
PU Dinaridi Split
PU Raduša Uskoplje
HPD Ljubljan Dugopolje
HPD Ante Bedalov Kaštel Kambelovac
PD Kuk Novi Travnik
HPD Šumar Zagreb
HPD Imotski
PK Split
PD Sveti Jakov Bitelić
HPD Kozjak Kaštel Sućurac
HPD Imber Omiš
HPD Sveti Jure Zagvozd
PD Sveti Jure Solin (domaćini)

Posebne zahvale za pomoći pri organiziranju manifestacije upućujemo:
 

Gradu Solinu (glavni pokrovitelj)
gradonačelniku Solina, Blaženku Bobanu
Veteranima KUD-a Salona (plesovi naših starih)
Hevatski planinarski savez (podrška)
Povijesnoj postrojbi Kliški Uskoci Klis (lukovi i strijele)
GD Crvenog križa Solin (kuhinja, šator, klupe, stolovi….)
Vlastitom komunalnom pogonu grada Solina (zelene površine, struja…)
DVD-u Solin (da ne ostanemo žedni….)
Udruga Blaca (očuvali Blaca i konop)
HGSS – stanici Split (dežurni čuvari planinara)
don Nikoli Bodrožiću
Luj Solin (organizacijska podrška – priprema svega napisanog)
Teu Bartuloviću (autor loga manifestacije)
Stanici planinarskih vodiča Split (naši vodiči)
Nikoli Jeliniću (organizacijska podrška)
Ba – Com d.o.o. (da ne ostanemo žedni)
Filipu Baliću (organizacijska podrška)
Televizija Jadran (medijska podrška)
Županijskom planinarskom savezu (organizacijska podrška)
Miranu Muminoviću (kuhar od formata)

Posebna zahvala obiteljima Matenda i Živaljić koji su se u organizaciju uključili s velikim brojem svojih članova
 

GALERIJA..

 

 

Organizacijski odbor