Drugačije, baš idealno za nas…Kanjonom Brine, 03.04.2016.

 

 
 

Kanjon Brine je jedno od najatraktivnijih turističkih lokaliteta na području općine Posušje sa svojom izraženom avanturističkom notom. Brina je tjesnac između dva brda, koja povezuje naselje Ričinu, koje se nalazi oko kilometra zapadno od Posušja, s Tribistovom, selom u sjevernom dijelu općine Posušje.
Početak staze vodi od Starog mosta pored kojeg se nalazi i nekropola stećaka iz 15. stoljeća. Staza se nakon kratkog puta račva na u dva smjera. Jedan vodi u zapadni dio i laganu šetnju, pogled s visoka na kanjon i one koji su u njemu. Drugi ravno u korito kanjona.
Kroz kanjon kao da se vodila borba čovjeka i prirode, nekada i sad. Nekada kada je u istočnim liticama kanjona probijena staza prilikom izgradnje starog vodovoda, i danas kad ti od atraktivnosti i ljepote zaustavlja dah.
Litice oko tebe, ponori ispod tebe, nadohvat ruku kontrast mirisnih ljubičica i čelične sajle, šest tunela koji te vode dalje kroz izazove preko vodovodnog mosta pa penjanje sajlom uz liticu, to je bio i najzahtjevniji dio puta.
Laganim hodom stigli smo do jezera Tribisivo, tu je podignuta brana i sagrađeno ovo akumulacijsko jezero.
Šimića pećina dala je trenutno osvježenje za dušu i tijelo.
Naši prijatelji Marjan i Zeko mirisom spize nepogrješivo su označili stazu do Zavrca, gdje smo sa našim domaćinima iz HPD Pločno uživali u zajedničkom ručku i odmoru. Odmoru onom pravom dalmatinskom, „fjakastom“. Prilegao je di je tko stigao, a spavao tko je koliko mogao. Ubila spiza, a ne put. Pokret, laganim korakom nizbrdo zaokružili smo ovaj dan sa nekih šesnaest prohodanih /nešto puzajućih / kilometara.
Fotografije nisu obuhvatile svu ljepotu koja se tamo nalazi, znači put pod noge i pravac Posušje i kanjon Brine.
Javite se domaćinima jer takvu susretljivost i dobrotu šteta je propustit. Hvala Vam dobri ljudi.
Naravno ako je vodič bio Pavić, a je, onda ide ovako po običaju:

Tekst: Manda, Martina
Foto: Goga, Manda i Andrijana (i Nediljko)

FOTOGALERIJA