Masna Luka 2018.g – Memorijal Ivica Plazonić


 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 

 

Kao i svake godine okupili smo se na 19-tom Memorijalnom usponu „Ivica Plazonić“ na Pločno. Ekipe raznolike i to sve pod vodstvom i organizacijom Hpd Malačka iz Kaštela i Hpd Pločno iz Posušja . Dio ekipe iz Sv.Jure stigao je u petak kako bi pripremio spizu i poziciju logora (čitaj: možda je bilo malo na suncu ali leći se ide kasno uveče). Ostatak ekipe dolazi u petak u poslijepodnevnim satima, a preostali dio u subotu ujutro. Sami dolazak na Blidinje je nešto što se pamti. Silaskom s makadama dolazi se na udolinu Dugo polje iznad kojeg dominira predivna Čvrsnica sa jedne strane, te Vran s druge, a u sredini, poput predivnog dragulja, nalazi se Blidinjsko jezero ili Blidinje. Samo jezero se nalazi na 1183m/nv.
Prema programu, u subotu ujutro krećemo prema Pločnom. Tura kreće od kampa prema spomeniku. Kratka stanka kod ploče pok. Ivici. Zamišljeni pogledi, trenutci spokoja i pijeteta, svijesnost prolaznosti čini tu turu drugačijom. Čini je onakvom kakvo treba biti. Gledaj, pomiriši,upijaj i uživaj.
Dan je prekrasan a Čvrsnica kao da stidljivo pokazuje svoje lice penjući se uz njene strme obronke. Odjednom proviri i sami vrh Pločno: “Kakva predivna planina!“ – s jedne strane surova stijena, a opet, s druge tako je pitoma i zelena. Pogled te vodi prema Vran planini koja skoro pa svojim obručem čini Blidinje tako impozantnim.

 

 
 

 
 

 

 
 

 

 
 
 

 

 

Sami put prema Pločnom je strm i srednje dug međutim veliki broj ljudi čine ovu turu lakšom iako predstavlja veliki zalogaj prosječnom planinaru.
Nakon nekoliko sati stižemo na vrh Pločno 2228m/nv. Vidici na Vran,Veliki vilinac, Prenj oduzimaju dah. Pozdravljamo ekipu na vrhu,marenda, fotografiranje i povratak dolje…
Vrijedna ekipa Hpd Malačke i Pločnog organiziraju ručak, valja požurit. Nakon što su svi stigli sigurno i sretno u dolinu slijedi odmor i fešta u pravom planinarskom duhu do jutarnjih sati . Eto i tako je prošao moj prvi službeni izlet. Hvala svima, Luka.

Fotografije: Goga, Luciana,Luka

FOTOGALERIJA..