Mljet – Raj na zemlji (Dani planinara hrvatske 2017.g.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dvadeset nepokolebljivih članova PD-a Sv. Jure iz Solina po planu se 28. travnja 2017. g. zaputilo do našeg najjužnijeg otoka, Mljeta. Kiša nas je pratila putem, po dolasku na otok malo nas je pustila da se u miru smjestimo i upoznamo s okolicom, a onda je nastavila svojim tempom tijekom noći i jutra.
Nakon dobrog odmora, jer zbog kiše smo odustali od planirane jutarnje ture, oko podneva smo krenuli u upoznavanje otoka, i to na nama nesvojstven način, iz autobusa. Zaputili smo se na krajnji istočni dio otoka, do uvale Velike i Male Saplunare, koja nas je očarala unatoč kiši i kišobranima.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako poslije svake kiše zasja sunce tako je bilo i toga dana po povratku do Babinog polja, cijelo smo se vrijeme vozili u susret vedrini i suncu. Nakon popodnevnog planinarskog šušura i okrijepe, uputili smo se u potragu za Odisejem. Spilju smo dobro pretražili sa unutarnje i vanjske strane, na kraju su naše ninfe sjele poviše spilje i pjesmom dozivale. Njihova pjesma je zvonko odzvanjala cijelim valom, prošli su pored njih mnogi kandidati za Odiseja, samo smo potvrdili da nema do naših.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan je završio onako kako priliči planinarima, pjesmom i plesom.
Nedjelju smo proveli u pravom pohodu po otoku. Naše cure su se odlučile za najdužu i najtežu turu, po ocjeni organizatora, hrabro su pregazile veći dio otoka. Oni malo manje hrabri isto su se pokazali, prošli su manju turu, neki su se popeli i na najveći vrh Veliki Grad. Na kraju je nekima tura bila prekratka pa su odlučili produžiti svoj boravak u pješačenju po zaista čarobnim stazama kroz šumu, izabrala se najduža staza, a budući da su o tome zaboravili izvijestiti vodiča morali su se vratiti prije cilja zvanog Balto.
Nakon cijelog dana uživanja po šumskim stazama otoka, večer su nam učinili nezaboravnom naši ribari po takuinu koji su nam pripremili slasnu večeru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 
 

 

 

 

Ponedjeljak smo proveli u Nacionalnom parku. Vožnja brodićem po velikom jezeru, posjet otočiću Sv. Marije, šetnja oko Malog i Velikog jezera nas je sve uvjerila da je Mljet zaista Raj na zemlji.
U početku se činilo da su tri dana puno, već na trajektu sa otoka smo znali da smo doživjeli samo djelić ljepote, da bi u nju zaista uronili onako kako to ovaj otok zaslužuje vratit ćemo se ponovno.
Kako nam je bilo, pogledajte sami ☺

 

Mljet – fotogalerija

Tekst: Đulja Katić

Fotografije: Skoro pa svi